Thursday, May 15, 2014

PKR menuju kehancuran

Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang diperberanakkan dari perjuangan keluarga dan sahabat handai untuk membebaskan Anwar Ibrahim dari tuduhan jenayah seksual tahun 1998 kini menuju kehancuran. Pemilihan PKR yang berlangsung sekarang membayangkan bayangan tersebut apabila banyak cabang PKR diwarnai dengan pergaduhan dan kekecohan.

PKR akan berkubur seandainya  Anwar Ibrahim dipenjarakan tidak lama lagi. Tempuh Anwar Ibrahim berehat dalam penjara memutuskan hubungan dunia politik seterusnya memisahkan dia dengan PKR. Selepas keluar dari penjara Anwar Ibrahim sudah menjadi sangat tua untuk bergiat dalam politik.

PKR sebuah parti politik yang tidak ada idealisme selain membebaskan Anwar Ibrahim akan larut dalam perubahan pemikiran politik rakyat yang pesat berlaku sekarang. Kalau UMNO dengan perjuangan Melayu Islam, DAP dengan perjuangan kaum Cina, MCA perjuangan kaum Cina tetapi PKR gagasannya memperjuangkan "keadilan" yang sangat subjektif sifatnya.

Kononnya di negara ini tidak ada keadilan selepas Anwar Ibrahim dipecat, sekiranya dia masih dalam UMNo dan kerajaan sudah tentu wujud keadilan walaupun semua maklum Anwar Ibrahim tidak berlaku adil semasa dia dalam kerajaan.

Pergolakan dalam PKR ketika ini menunjukkan Anwar Ibrahim sudah tidak ada suara dalam parti itu. Dia gagal mengawal Khalid Ibrahim yang sudah menunjuk taring untuk mengingkari arahannya. Azmin Ali yang sangat dipercayai juga sudah menjadi penentang beberapa dasar Anwar terutama di Selangor.

PKR yang tidak mampu menguruskan pemilihan menunjukkan parti ini tidak mampu mentadbir negara sekiranya pakatan pembangkang berjaya membentuk kerajaan. PKR   condong kepada DAP dan kerap memujuk Pas supaya toleran dengan dasar dasar anti Islam DAP.

Sekarang kita hanya menunggu detik PKR dikuburkan oleh pejuang PKR sendiri. Presiden PKR Wan Azizah sudah lama dipatungkan oleh Anwar Ibrahim. Saya tidak percaya Azmin Ali boleh memanjangkan usia PKR yang semakin tenat ini.

Mudahnya memujuk rajuk Ahmad Said

Menteri Besar Terengganu yang disingkirkan, Ahmad Said dan kuncu kuncunya yang melompat keluar dari UMNO telah melompat kembali. Tidak sampai 48 jam rajuk mereka,  akhirnya semua kembali seperti biasa selepas dipujuk oleh Perdana Menteri, Najib Razak.

Nampaknya untuk memujuk orang politik yang merajuk bukanlah susah. Kalau kena gayanya mereka boleh dipujuk dengan cepat dan Ahmad Said bersama kuncu kuncunya menjadi ADUN bebas paling singkat dalam sejarah politik negara ini.

Walaupun banyak yang menganggap mereka telah diberi habuang (habuan) dan amarang (amaran) oleh Najib tetapi kita kena sentiasa bersangka baik bahawa "rundingan" antara Najib dengan ADUN yang melompat ini tidak melibatkan habuang. Tambahan pula seorang ADUN yang melompat yang saya lupa namanya berkata dia kembali kepada UMNO kerana mahu berjuang untuk "agama,bangsa dan negara". Takkan mereka nak terima habuang kot.

Anggaplah  sandiwara yang menggegarkan UMNO ini hanya rajuk orang politik yang menagih pujukan. Pasal habuang, itu di luar pengetahuan kita semua tambahan pula tidak ada pihak yang mengaku memberi dan menerima. Memang ada pihak yang mengatakan, masuk  tandas pun kena bayar, inikan pula masuk UMNO dan menyelamatkan sebuah negeri dari berpindah ke tangan Pas.

Senang cakap anggaplah tindakan mereka semasa keluar UMNO kerana "agama, bangsa dan negara" dan mereka masuk UMNO semula pun atas alasan yang sama. Walaupun dalam masa tidak sampai 48 jam, "agama, bangsa dan negara" boleh berada di luar dan di dalam UMNO.

Moral ceritanya UMNO memerlukan mereka yang lompat keluar, kalau tidak sudah tentu mereka dilarang masuk UMNO sampai bila bila. Dan mereka tidak berapa hendak dengan UMNO sebab itu mereka keluar UMNO sehingga ada pihak yang merendahkan suara dan memujuk.

Ahmad Said boleh berbangga kerana dia mempunyai nilai yang tinggi kepada UMNO, mungkin kalau Setiausaha Agung UMNO Ku Nan yang lompat parti dan keluar UMNO, tidak ada yang kelam kabut pergi memujuk. Ini kerana Ku Nan memainkan peranan dalam mencaturkan Ahmad Said hingga ada pihak yang mengusulkan supata Ku Nan meletak jawatan.

Wednesday, May 14, 2014

Ahmad Said dan ADUN lompat keluar, lompat masuk

 TERKINI
Bekas Menteri Besar Terengganu, Ahmad Said yang keluar UMNO semalam hari ini telah kembali kepada UMNO selepas "berbincang" dengan Perdana Menteri, Najib Tun Razak. Semua ini bukanlah suatu yang luar biasa kerana dalam politik tidak ada kawan, tidak ada musuh. Yang ada apa faedah untuk diri sendiri. Nampaknya yang melompat keluar hari ini berpakat melompat masuk.

Sementara itu di Pasar Batu Enam, Manir, Terengganu  para penjual ikan dan pembeli tawar menawar untuk membeli ikan. Penjual mahu menjual ikan dengan harga yang mahal,  pembeli pula mahu harga yang rendah. Apabila mereka bertemu pada satu titik "win win situation"  berlakulah jual beli ikan kembung yang sebenarnya memang dah kembung. Inilah laporan yang diterima daripada Ayoh Ngoh,  mutual friends Mat Said  yang kerjanya menjadi Pengerusi di kedai kopi dekat Pasar Batu Enam.

POSTING ASAL

COULD the Barisan Nasional be losing grips on Terengganu? Could this be another bala’ for the luckless Prime Minister, Mohd Najib Abdul Razak?

The online media has reported that the axed Terengganu Menteri Besar, Ahmad Said, has left Umno and declared himself an independent state assemblyman. Ahmad is said to have been joined by the Ajil Assemblyman and exco member, Ghazali Taib. Reports say more could be joining them.

They did so hours after Ahmad was replaced by the Seberang Takir State Assemblyman, Ahmad Razif Abd  Rahman, as Menteri Besar yesterday evening.Technically, the BN is now down by two seats in the state assembly and that puts it on par with the opposition Pakatan Rakyat (PR).

In the May 5, 2013 general elections the BN won 17 seats and the PR won 14 via PAS and one through PKR. And could the impossible happen - PAS joining Umno in forming a coalition government in the state?

Or will Terengganu be mired in yet another political crisis reminiscence of the 1960’s and 70’s? If Ahmad and Ghazali persisted with their decision of leaving Umno and declaring themselves independent assemblymen, the PR could demand to form the state government.

It could also ask for a special session of the state assembly to pass a no confidence vote against the new Menteri Besar as he does not have a majority in the assembly. The situation would be worse for the BN if indeed more Umno assemblymen follow Ahmad's and Ghazali's footsteps.

Still this is a developing situation. Could the Barisan Nasional be losing grips on Terengganu? Could this be another bala’ for the luckless Prime Minister, Mohd Najib Abdul Razak? The online media has reported that the axed Terengganu Menteri Besar, Ahmad Said, has left Umno and declared himself an independent state assemblyman.

Ahmad is said to have been joined by the Ajil Assemblyman and exco member, Ghazali Taib. Reports say more could be joining them. They did so hours after Ahmad was replaced by the Seberang Takir State Assemblyman, Ahmad Razif Abd  Rahman, as Menteri Besar yesterday evening.

Technically, the BN is now down by two seats in the state assembly and that puts it on par with the opposition Pakatan Rakyat (PR). In the May 5, 2013 general elections the BN won 17 seats and the PR won 14 via PAS and one through PKR. And could the impossible happen - PAS joining Umno in forming a coalition government in the state? Or will Terengganu be mired in yet another political crisis reminiscence of the 1960’s and 70’s?

If Ahmad and Ghazali persisted with their decision of leaving Umno and declaring themselves independent assemblymen, the PR could demand to form the state government. It could also ask for a special session of the state assembly to pass a no confidence vote against the new Menteri Besar as he does not have a majority in the assembly. The situation would be worse for the BN if indeed more Umno assemblymen follow Ahmad's and Ghazali's footsteps.

Still this is a developing situation. Politicians can change their decisions at will if the “price” is right. It is often said that a politician we could trust is a dead one. Wallahualklam.

(Petikan blog Datuk A. Kadir Jasin 13 Mei 2014)

Saya setuju dengan perenggan terakhir tulisan Datuk Kadir, " Politicians can change their decisions at will if the “price” is right."  Duit boleh menyelesaikan banyak masalah walaupun ada kalanya masalah yang diselesaikan dengan kuasa duit akan beranak masalah baharu.

Di Terengganu, kebijaksanaan UMNO bermain catur sedang diperhatikan. UMNO bermain dengan bekas UMNO (bekas MB Mat Said) yang berpotensi membawa ADUN UMNO yang menyokongnya menjadi ADUN bebas. Tetapi UMNO tidak seharusnya bimbang dengan pergolakan di Terengganu selagi mempunyai duit untuk menyelesaikan krisis ini.

Apa salahnya memberikan "sedikit" imbuhan kepada ADUN  yang boleh menyelamatkan Terengganu daripada berpindah parti? UMNO tidak perlu apologetik atau rasa bersalah kerana membelanjakan "sedikit" duit bagi kelangsungan penguasaan parti.

Saya tidak mahu menjadi idealis dan menganggap seolah olah dunia bagai nak kiamat kalau duit dijadikan ramuan dalam menyelesaikan pergolakan yang berlaku. Pada masa yang sama saya juga tidak mahu menjadi idealis menganggap orang politik berjuang demi agama, bangsa dan negara walaupun ada yang berbuat demikian.

Saya seorang realis yang dibentuk oleh persekitaran politik di negara ini.  Kalau dalam pemilihan jawatan dalam UMNO ada calon membelanjakan "sedikit" daripada duitnya untuk mendapat kemenangan dan telah dibuktikan oleh Jawatankuasa Disiplin parti itu, apakah dalam isu Terengganu ia menjadi sangat pelik dan mustahil?

Seorang ADUN UMNO yang melompat jadi ADUN bebas telah kembali ke pangkuan UMNO kerana "dinasihati" oleh rakan rakan dalam UMNO. Tindakan ADUN itu menjadikan UMNO masih berkuasa di Terengganu, setidak tidaknya untuk hari ini. Jasa ADUN yang berpatah balik dangat besar kepada UMNO yang bakal kehilangan sebuah negeri yang kaya dengan minyak.

Saya kagum dengan kuasa rakan rakan beliau kerana dalam masa tidak sampai 24 jam mereka berjaya membawa balik ADUN lompat itu kepada UMNO. Kenapa rakan rakan tidak menasihatkan beliau sebelum tragedi lompat berlaku? Kalau benar bagai dilaporkan di media, saya bimbang kerana pendirian ADUN berkenaan cepat berubah.

Saya suka melihat politik melangkau parti UMNO dan Pas dengan melihat konsep berpolitik orang Cina misalnya antara DAP, MCA dan Gerakan. Saya tidak melihat UMNO dan Pas satu fragmentasi sebaliknya kesatuan politik Melayu sebagaimana politik Cina dalam tiga parti tersebut.

Kalau kita melihat politik dalam relung pandang yang jauh, kita boleh kepada tiga: satu politik Cina, kedua politik UMNO dan ketiga politik Pas. Maknanya Cina bersatu dalam perbezaan ideologi politik tetapi Melayu difragmentasikan oleh UMNO dan Pas padahal kedua dua ya sama iaitu Islam dan Melayu.

Kalau dilihat dati sudut politik Melayu yang tidak dipisahkan oleh ideologi politik yang sempit sebagaimana tiga parti Cina bersatu menentang hudud, Terengganu tidak bergolak kerana masih dalam lingkungan politik Melayu. Cina di Pulau Pinang tidak merasakan apa apa perbezaan dari Gerakan kepada DAP, kedua duanya Cina. Kalau begitu halnya, kenapa ia menjadi isu di Terengganu?

Tuesday, May 13, 2014

Surat daripada kawan Ahmad Said

Surat ini dalam bahasa Terengganu, siapa yang tidak faham, belilah kamus Bahasa Terengganu.

Ayoh Ngoh selaku kawan baik, atau lebih tepat lagi Mutual Friend Mad Said amat dukacita dan merasa sedih dengan berita Mad Said dok jadi Menteri Besor Tranung ds.. Bagi Ayoh Ngoh, walaupun Mad Said ni napok je bengong, tapi otok dia kadang2 buleh paka juga.. Daripada kajian, atau org kapung Ayoh Ngoh panggil `survey` yang dijalankan, rakyat Teranung sebenornye suke ke Mad Said ni sebab dia cakne ke rakyat2.. Se lagi peminat sukan Teranung wahi sangat ke dia sbb dia pandai jaga sukan.. Tngk la lepas dia pegang Teranung, sukan Teranung megang okmo seluruh Malaysia dan seluruh dunia.. Pendidikan pun maju sokmo dari negeri lain.. Megang okmo kan pendidikan Tranung bwh Mad Said nak-nak tahun..

Beside that, Mad Said jenis dok mapuh kaki.. Ngan FAM dia dok takut, dengan KBS dia dok takut, lelaki berjambang pun dia dok takut.. Pier2 wak taik ngan pemain dia, memang dia pertahankan la.. Ds natang nelang.. Kalu pemimpin lain, senyak tupah tangan dalam kocek main burung. MB baru ning Ayoh Ngoh x kenal mane.. Org kate dia sek megang kg je.. Sek Berang Takir.. Paling jauh pun sapa Duyung je dia megang.. Kalu megang kg je Ayoh Ngoh dok kenal la.. Org main line Basten bohh ngan Mad Said.. Megang kg dok rok.. Tu je la Ayoh Ngoh nok tulis.. Panjang2 sangat kekgi kan org negeri lain baca, jeng teruh pale otok dok paham spatoh haram.... Take Care Mad Said XoXo

-Daripada : Ayoh Ngoh Pula Babi

Isu Ahmad Said: Pusat (Najib) bertindak tidak bijak

Krisis yang melanda UMNO di Terengganu hingga negeri itu berpindah ke tangan Pas disebabkan tindakan tidak bijak Pusat yang tidak melihat permintaan Ahmad Said untuk meletak jawatan selepas perkahwinan anaknya tidak lama lagi. Walaupun Ahmad Said dikenali sebagai seorang yang bengkeng tetapi Pusat tidak boleh bertindak di luar prinsip kemanusiaan.

Kalau saya jadi Ahmad Said, saya juga mengambil tindakan yang sama; keluar dari parti yang tidak boleh membuat tindakan di atas prinsip kemanusiaan. Perjanjian antara Pusat dengan Ahmad Said untuk memberi setahun lagi selepas PRU 12 setahun lalu bukan rahsia lagi.

Kalau Pusat hendak bertegas, kenapa tidak gantikan Ahmad Said setahun lalu? Apabila Ahmad Said minta dua bulan sahaja lagi dan itu tidak dipenuhi, ini menunjukkan satu tindakan politik yang kurang bijak.

Sekarang, bagi Pusat nasi sudah jadi bubur. Ahmad. Said tidak rugi apa apa tetapi Pusat akan kehilangan Terengganu kecuali Pas mengutamakan perpaduan Islam dan Melayu menolak jawatan Menteri Besar.  Pas sudah tentu akan dilihat berjuang untuk Islam dan penyatuan Melayu kerana sanggup memulangkan jawatan Menteri Besar kepada UMNO.

Krisis yang melanda UMNO Terengganu bukan kerana Pas tetapi kerenah orang UMNO sendiri. Konflik UMNO dan Pas tidak ketara di Terengganu. Malah kelihatan tenang walaupun Pas boleh berusaha membeli ADUN UMNO. Malah setakat ini Pas belum membuat sebarang kenyataan mengenai jawatan Menteri Besar.

Sekiranya permintaan Ahmad Said dipenuhi oleh Pusat, sudah tentu dua penyokong kuat Ahmad. Said tidak keluar dari UMNO. Tetapi disebabkan Pusat bertegas tidak bertempat, UMNO akan kehilangan sebuah negeri. Orang UMNO boleh mengutuk tindakan Ahmad Said, tetapi pada masa yang sama mereka kena melihat ketidakcekapan Pusat menangani krisis UMNO Terengganu.

Sebenarnya landskap politik di Terengganu berbeza dengan Kelantan. Apabila Terengganu dibawah pimpinan Wah Mokhtar tidak ada masa depan, rakyat Terengganu menukarkan Wan Mokhtar dengan Haji Hadi Awang dari Pas.

Tetapi selepas diberi peluang selama sepenggal menerajui Terengganu, Pas gagal membawa sebarang perubahan, rakyat Terengganu menukarkan Haji Hadi dengan Idris Jusuh. Rakyat Terengganu tidak seperti Kelantan yang tetap dengan Pas walaupun Pas wajar ditukar.

UMNO yang selalu menjaja perjuangan untuk agama, bangsa dan negara seharusnya tidak melihat apa yang berlaku di Terengganu sebagai suatu krisis sebaliknya sebagai pemangkin penyatuan Melayu dan Islam. UMNO perlu membuktikan perjuangan terhadap agama, bangsa dan negara tanpa mengira sama ada Pas atau UMNO memimpin Terengganu.

Kerana saya bukan orang politik, maka saya memahami perjuangan terhadap agama, bangsa dan negara melampaui batas politik asalkan dipimpin oleh orang. Islam untuk kepentingan Islam. Dari sudut politik barangkali kefahaman saya adalah salah. Kalau benarlah kefahaman saya salah maka prinsip perjuangan untuk agama, bangsa dan negara hanya satu slogan politik.

Keluar UMNO: Jangan salahkan Ahmad Said


DALAM perkembangan terbaru, Datuk Seri Ahmad Said dan seorang lagi wakil rakyat BN yang merupakan Ahli Exco kerajaan negeri, Ghazali Taib mengumumkan keluar dari parti UMNO dan menjadi ahli dewan undangan negeri (ADUN) Bebas.

Ahmad dan Ghazali yang juga ADUN Ajil difahamkan telah menghantar surat kepada Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor lewat malam tadi.

Berita itu bagaimanapun belum dapat disahkan tetapi seorang pegawai kepada bekas Menteri Besar Terengganu itu tidak menafikan perkara tersebut.

Sementara itu, Astro Awani dalam laman webnya pukul 12.44 tengah malam ini turut menyiarkan laporan berhubung perkara tersebut.

(Petikan Utusan Malaysia Online 13/5/14)

Komen saya:

Tindakan bekas Menteri Besar Terengganu, Ahmad Said yang keluar UMNO selepas disingkirkan dari jawatan Menteri Besar bukan perkara luar biasa. Ini kerana sebahagian besar pemimpin berada dalam UMNO selagi  ada ruang untuk membuat "penambahbaikan" kepada diri mereka.

Apabila UMNO sudah tidak boleh memberi  kekayaan mereka akan mengambil tindakan keluar dari parti itu. Ini kesilapan UMNO yang sejak sekian lama dan menjadi  ia parti yang materialistik. Parti ini menghimpunkan mereka berfikiran  materialistik, perjuangan alif ba ta  hanya slogan  untuk menunjukkan kepada umat Melayu Islam  inilah parti yang memperjuangkan mereka.

Mana perjuangannya kalau diminta turun dari jawatan terus keluar UMNO? Saya fikir UMNO kena berbangga kerana memiliki Ahmad Said yang melangsungkan pemikiran pemimpin UMNO yang materialistik.

Ini sama dengan bekas Menteri Penerangan, Kadir Sheikh Fadzir yang keluar UMNO kerana dia sudah tidak boleh menjadikan UMNO alat kekayaannya. Sebenarnya Kadir dibuang, dia cuma meletak jawatan tidak sampai dua jam sebelum pembuangan dia diumumkan.

Ahmad Said bukan keseorangan. Banyak lagi yang mempunyai sikap yang sama dengan dia. Cuma sekarang mereka masih mendapat tempat dalam UMNO dengan jawatan yang kononnya sukarela tetapi banyak imbuhan untuk menjadi kaya raya.

UMNO baru sahaja menyambut ulang tahun ke 68 baru baru ini. Tetapi semangat generasi awal yang memperjuangkan kemerdekaan negara sudah lama mati. Ia mati kerana UMNO tidak dapat mengimbangi tuntutan materialisme dengan perjuangan. Sesetengah pemimpin UMNO lebih memperjuangkan kepentingan materialisme peribadi berbanding perjuangan untuk agama, bangsa dan negara.

Jadi, UMNO janganlah berdukacita di atas tindakan Ahmad Said yang "belot" kepada UMNO di Terengganu membuatkan besar kemungkinan Terengganu jatuh ke tangan Pas. Ahmad Said tidak boleh dipersalahkan kerana dia dibesarkan dan diacuankan dalam persekitaran pemikiran politik UMNO yang sedemikian rupa.


UMNO jangan gundah dengan Terengganu, lebih baik mereka gundah Selangor dan Pulau Pinang yang jatuh ke tangan pembangkang bukan Melayu yang menghakiskan orang Melayu Islam dan kemelayuannya. Terengganu dan Kelantan buat buat pejam mata sahajalah. Di sana orang kita juga.